Poseł J. Szopiński alarmuje: "Nie dla gender" w Sejmie

Poseł Jan Szopiński obwieszcza, że już niebawem obserwować będziemy polskiej wojny ideologicznej ciąg dalszy. Marszałek Sejmu RP Elżbieta Witek skierowała do pierwszego czytania druk 915, z którym 11 lutego zwraca się do posłów.

Cytowane formułki formalne, to nic innego, jak procedowanie w sprawie wyrażenia zgody na wypowiedzenie przez Prezydenta RP Konwencji Rady Europy o zapobieganiu i zwalczaniu przemocy wobec kobiet i przemocy domowej!

Przypomnijmy, iż Konwencja Rady Europy powstała w Stambule 11 maja 2011 r. Ratyfikowana w 2015 r. miała zagwarantować zapobieganie i zwalczanie przemocy wobec kobiet i przemocy domowej. Od poczatku uwierała PiS. Kiedy partia ta była jeszcze w opozycji, straszyła, że konwencja nakazuje „ślepe zwalczanie tradycji i kultury”. Gdy doszła do władzy, już w 2016 roku w rządzie przystąpiono do dyskusji o wypowiedzeniu dokumentu. W ubiegłym roku głosami posłów PiS jednak nie przedstawiono tego tematu na forum sejmowym.

Teraz wchodzi pod obrady jako projekt obywatelski, który będzie reprezentowany przez Marka Jurka.

Tematem dodatkowym ma być utworzenie Zespołu do spraw opracowania założeń międzynarodowej konwencji o prawach rodziny.

przemoc wniosek 11.2

opr. nim, 13 lutego 2021 r.

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera!